Tietoja minusta

Oma kuva
Ristiinrastiin Suomen ja Italian väliä reissaava nuori tyttö kirjoittelee elämästään ja ehkä siinä välissä jotain jopa ruuanlaitosta. A young girl traveling from Finland to Italy and back writes about her life and maybe even about cooking.

keskiviikko 13. helmikuuta 2013

italialainen joulu ja muita mysteerejä

Taas vaihteeks olis varmaan ihan hyvä kertoilla kuulumisia tännekkin! Tällä hetkellä mulla on järkyttävä koti-ikävä ja harmittaa perjaatteessa olla täällä. Suuri osahan mun kavereista valmistuu tänä vuonna ja nyt tässä keväällä alkaa olemaan kaikki abigaalat,penkkarit,bileet,jatkot,ylppärit (kokeet ja juhlat) ja missaan ihan kaiken :( Tietenkään en oo lähössä takasin tai katumassa sitä että ylipäätänsä lähin mukaan tähän kokemukseen mutta kyllä välillä ottaa koville kuulla kaikesta kivasta mitä abit on suunnitellu.

Tässä taas menny melkein 2kk kun viimeks oon kirjotellu että on sitä ehtiny tapahtua yhtä sun toista. Voisin alottaa varmaan siitä "italialaisesta joulusta" joka ei ainakaan mun mielestä kovin paljoo eroa suomalaisesta.,paitsi ruuat. Tosiaan täällä Italiassa joulua vietetään 25. päivä mutta jo 24. tapahtuu paljon. Mun perheen kanssa syötiin meillä kotona isänlähisuvun voimin sillon aattona ja siinä keskiyöllä lähettiin sitten tohon kylän pikkukirkkoon messuun. Minä ja mun pikkuveli sekä sen kaveri lähettiin siinä puolen tunnin istumisen jälkeen ulos jossa isä oli muiden "kaartilaisten" kanssa laittamassa kuumaa viiniä (=italialaisten muunnos glögistä),kaakaota ja panettonea. Kun se messu loppu yheltä siitä pikkukirkosta purkautu jotakuinkin kaikki koko kylän asukkaat. Oli huvittavaa nähä jokainen jonka tunnen siellä kirkon pihalla kun ei niin Suomessa ikinä oo käyny. Juttelin siinä kavereitten kanssa ja lopulta kahen jälkeen lähettiin kotiin. Isosisko jäi pelaamaan jotain pelejä ja mutki kutsuttiin mutta luulin että mun kaveri huijas mua sanomalla "hei tuutko tekeen meiän kaa vielä jotain tän jälkeen"..siis puoli kolmelta jouluyönä.Ei ekana tullu kyllä mieleen että se kysy sitä tosissaan ja lähin himaan. Sisko tuli siinä neljän maissa himaan ja kyl siinvaihees vähän ärsytti etten ollu ottanu sitä kutsua tosissani :( Joulupäivänän aamuna avattiin lahjat yhessä ja mä sain lahjaks isäntäperheeltä uudet talvikengät,+jotain pieniä juttuja sekä suomenperheeltä oli tullu iso paketti täynnä joululahjoja jotka avasin sit siinä samalla. Keskipäivällä lähettiin äidin siskolle syömään jossa olikin sit koko äidin lähisuku koolla. Sielläkin saatiin parit lahjat, katottiin "Ribello" (Urhea) ja pelattiin pictionarya(jossa loppuenlopuks kivuttiin vikoista tokiksi vaikka mun italian taidot vammaskin :) Ruuan kanssa oli sit vähän enemmän ongelmaa kun alkupalas mm.oli kananmunia majoneesin kanssa ja pähkinäleipää,joita en allergisena voi syödä :( Sit oli kans lihaa ja lisää kananmunaruokia joten loppuenlopuks pystyin syömään vaan vegelasagnee.


Joululomaa oli se pari viikkoa ja en lepäsin aika paljo kotona. Oon tosiaan tässä 5kk huomannu että ei oo mitään väliä kuinka paljo nukkuu ku on vaihtarina ku joka päivä on kuitenki väsyny. Uusi vuosi meni juhlimisen merkeissä ja jos totta puhutaan niin ei siitä mitään kaikista parhaita muistoja jääny :D Tapasin kuitenki paljo uusia ihmisiä,pidin hauskaa ja opin tuntemaan pari omituista "uuden vuoden rutiineja" Italiasta ja Tanskasta. 1.1 syötiin kaverin kotona jossa tapasin viime vuonna täällä vaihdossa olleen suomalaistytön ja voitte vaan kuvitella kuin huvittavalta mun mielestä suomen puhumine tuntu..

                                                                         J approves!

Tammikuu meni nopeesti "opiskellessa" ,koska primo quadrimestre loppu helmikuun alussa ja koko tammikuu oli kokeita täynnä. Itehän en tietenkään kaikkia joutunu tekemään mutta ainaki espanjan,ranskan ja enkun kokeita tein. En mä tietenkään pelkästään oo opiskellu tässä että on sitä tullu juhlittuaki. Vesipiippubaarin ettimiseen meni viimeks enemmän aikaan ku siellä olemiseen ja viimeaikoina clubeillaki mä oon ollu se joka on pitäny muista huolta. Yks kyllä hauskimmista jutuista tänä vuonna kävi ku mentiin randomisti sellaseen irkkubaariin poikien kanssa ja ne sitte kysy siellä että ollaanko täällä Erasmuksen kautta. Sanottiin tietenki aluks ei mut jostain syystä ne ei käsittäny sitä ja alko selittää mitä kaikkia alennuksia sillä yliopistovaihtarin kanta-asiakas kortilla saa. Noh, loppuenlopuks mä päädyin hommamaan sen kortin itelleni ainoona täysi-ikäsenä. Että jos joku kysyy, mä opiskelen Torinon politeknisessä yliopistossa.

31.1 mentiin Aostaan mut ei siellä oikeestaan edes tapahtunu mitään vaikka oli muka tosi hienot "karnevaalit" tms., kivaa kuitenki oli ku näki mm. Emmaa (toine suomalaine vaihtari tääl Piemontessa). Oli hauska ku sanoin siinä italiaks kavereille kun venattii junaa Ivreassa, että vihdoin pääsee puhumaan suomea. Ni siinä mun takana ollu jätkä (jota en siis tuntenu) sano suomeks että kyllä hänkin puhuu suomea. Siinä vaiheessa vähän nauratti mut loppuenlopuks ei varmaan oltas ees voitu puhuu ihan kaikesta Emmankaan kaa suomeks kun kerranki siellä oli joku joka ymmärtää. Ja sitte 1.-3.2 käytiin kääntymässä Venetsiassa! Ite oon käyny siellä aiemminki, mutta ei sillon tehty niin paljon kaikkea ku oltiin perheen kanssa vaan se pari päivää. Oltiin me tietenki nytki vaan pari päivää mut yllättävän paljo ehittiin tehä. Perjantai meni junas matkustaessa ja kierrellessä kaupunkia/ettimässä hotellia. Illalla sitte "syötiin" Hard Rock Cafessa, mä join vaan coktail ku  sehän ei mikään kovin halpa paikka oo,sen jälkee sit etsiydyttiin sellaselle piazzalle jossa oli 4baaria (varmaan koko Venetsian ainoot) ja juhlittiin siellä. Ei siinä muuta mutta kaks kaveria yritti loppuillasta varastaa veneen ja sekös vasta hauskaa olikin. Lauantaina käytiin sitte kattomassa Muranon saarella miten lasista saadaan kaikkea hienoa aikaan esim hevonen ja Buranon saarella ihastelemassa niitä värikkäitäkin värikkäämpiä taloja (vaikka sinä päivänä satoki kaatamalla ja tuuli ku hirmumyrskyssä). Muranos käytiin syömäs sellases pikkukahvilas jossa en ois voinu syödä mitään niistä leivistä koska kaikissahan oli lihaa mut sit pyydettiin mulle sellane kasvissämpylä ja nehä teki mulle aivan helvetillisenkokosen leivän..,  Sit siinä illalla mentiin kaikki yhessä pitsalle ja sen jälkeen johonki REGGAEREIVEIHIN! :D Tuntu ku olis taas ollu suomen puistoreiveissä ;_______; Sen jälkeen lähettiin takas sinne samalle piazzalle missä oltiin oltu edellisenäki iltana ja mentiin sitte toiseen baariin/järjettömän pienelle clubille. Hauskaa kuitenki oli mut ku palattiin yöllä himaan (muka myöhässä) saatiin kuulla että aamulla meiän pitäs herätä viideltä ja kävellä sateessa ympäriinsä rangaistukseks.-Noh.mehän ei loppuenlopuks oltukkaa oltu myöhässä joten saatiin nukkuu se ruhtinaalliset 2tuntii enemmän. Sunnuntaina mentiin sit käymään Palazzo Ducalessa ja mentii gondolilla yhen joen(?) toiselle puolelle ja ku oltii menos takas melkein kaikki muut makso uudestaan sen 2euroo päästäkseen sillä takas mut me otettiinki fiksuina lautta ilmaseks meiän päivälipuilla ja saavuttii sit sinne päämäärään samaan aikaan. Ennen lähtöö ehittiin vielä nähä karnevaalien alotus eli enkelin laskeutuvan tornista Piazza San Marcolla..ja voi sitä ihmismassaa, pahempi ku konserteissa :D





Sit viime viikolla alko karnevaaliloma (5päivää) ja heti torstaina mentiin clubille juhlimaan :) Kaks kaveria tuli sen jälkeen yöks  ja kotona oltiin vasta puol neljältä. En sit muuten tehny paljoa ton loman aikana ku tosiaan yritän ainaki joskus nukkuu..,vaikka en mä sitä kuitenkaa tee kun olis aikaa. Lauantaina olin kaverilla pienellä porukalla syömässä ja tiistaina mentiin Ivreaan heittelemään appelssiineja. Ivreassa tosiaan on karnevaalien aikaan tapana pitää tällanen..kisa(?) että kylällä on eri joukkueita joilla on PALJON appelssiineja (ja yhellä piazzalla on aina 1-2 joukkuetta) sit sieltä läpi ajaa sellasia hevoskärryjä jotka pysähtyy piazzoille ja sieltä kärrystä ne haarniskoin varustetut soturit heittelee appelssiineja kansalaisten päälle jotka heittelee niitä sitte takasin. Oli kyllä varmaan omituisin ja hauskin kokemus ikinä joten puhuttiin jopa Emman kanssa että ens vuonna mentäis uudestaan!!! Suosittelen ihan tosissani noita Ivrean karnevaaleja kaikille :33 (karnevaaleista laitan vielä myöhemmin kuvia!!!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti